تراشه A14 اپل بسیار قوی‌تر از A13 و اسنپدراگون 865 پلاس خواهد بود

یکی از افشاگران می‌‌گوید تراشه‌ی A14 اپل با دستیابی به فرکانس پردازشی ۳٫۱ گیگاهرتز، می‌تواند درزمینه‌ی عملکرد CPU و GPU به‌ترتیب ۴۰ و ۵۰ درصد بهتر از A13 ظاهر شود. A13 به‌خودی‌خود قوی‌تر از اسنپدراگون ۸۶۵ پلاس است.

کوالکام یکی از شرکت‌های مشهور حوزه‌ی تراشه‌های موبایلی است که محصولاتش را در قالب خانواده‌ی اسنپدراگون معرفی می‌کند و تولیدکنندگان مختلف تلفن‌های هوشمند از آن تراشه‌ها در دستگاه‌های خود بهره می‌ببرند. ماه گذشته، کوالکام تراشه‌ی پرچم‌دار جدیدی به‌نام اسنپدراگون ۸۶۵ پلاس (+Qualcomm Snapdragon 865) رونمایی کرد که بهبودهای محسوسی درمقایسه‌با مدل عادی، یعنی اسنپدراگون ۸۶۵، به‌خود دیده بود. طبق ادعای کوالکام،‌ اسنپدراگون ۸۶۵ پلاس قوی‌ترین تراشه‌ای است که تاکنون ساخته و نخستین تراشه‌ی دنیا است که فرکانس پردازشی بیش از سه گیگاهرتز ارائه می‌دهد.

اسنپدراگون ۸۶۵ پلاس تراشه‌ای هشت‌هسته‌ای است که چهار هسته‌ی بزرگ کورتکس A77 و چهار هسته‌ی کم‌مصرف کورتکس A55 دارد. طبق گفته‌ی کوالکام، اسنپدراگون ۸۶۵ پلاس درزمینه‌ی گیمینگ و اجرای وظایف هوش مصنوعی (AI) تقریبا ۱۰ درصد عملکرد بهتری از اسنپدراگون ۸۶۵ ارائه می‌کند. تمامی این‌ها را گفتیم تا به‌خوبی درک کنید اسنپدراگون ۸۶۵ پلاس تراشه‌ای بسیار توانمند است؛ به‌گونه‌ای که شرکت‌های تولیدکننده‌ی گوشی‌ گیمینگ نظیر ایسوس و لنوو تصمیم گرفته‌اند در دستگاه گیمینگ جدیدشان از اسنپدراگون ۸۶۵ پلاس بهره بگیرند. بزرگ‌ترین ضعف اسنپدراگون ۸۶۵ پلاس این است که مودم 5G مجتمع ندارد و گوشی‌های مجهز به آن برای اتصال به نسل پنجم شبکه‌های ارتباطی باید مودم مجزا داشته باشند.

درحال‌حاضر، اسنپدراگون ۸۶۵ پلاس قوی‌ترین تراشه‌ی کوالکام به‌حساب می‌آید؛ اما هنوز‌هم نمی‌تواند ازلحاظ عملکرد پردازنده‌ی مرکزی (CPU) تراشه‌ی A13 Bionic اپل را شکست دهد. A13 تراشه‌ی پرچم‌دار امسال اپل نیست و سال گذشته در گوشی‌های خانواده‌ی آیفون ۱۱ استفاده شده است. وقتی بحث به عملکرد تک‌هسته‌ای پردازنده‌ی مرکزی می‌رسد، تراشه‌ی پرچم‌دار اسنپدراگون ۲۵ درصد ضعیف‌تر از تراشه‌ی پرچم‌دار سری A ظاهر می‌شود. بنابر گزارش‌های جدید، فاصله‌ی بین قدرت پردازنده‌ی مرکزی تراشه‌ی اسنپدراگون ۸۶۵ پلاس با نسل بعدی تراشه‌های اپل، قرار است از این هم بیشتر باشد.

اپل هم‌زمان با رونمایی آیفون‌های جدیدش در اواخر شهریور، جزئیات دقیق تراشه‌ی A14 را هم با رسانه‌ها در میان خواهد گذاشت. براساس شایعات، A14 اپل قرار است برپایه‌ی لیتوگرافی پنج‌نانومتری ساخته شود تا هم قدرت پردازشی بیشتری ارائه دهد و هم مصرف انرژی‌اش کاهش پیدا کند. برخی شایعه‌ها می‌گویند استفاده از لیتوگرافی پنج‌نانومتری باعث می‌شود گوشی‌های خانواده‌ی آیفون ۱۲ در حدواندازه‌ی مک‌بوک پرو قوی باشند. این تراشه امکان استفاده از حافظه‌ی رم بیشتر را در آیفون‌ها نیز فراهم می‌سازد. 

براساس ادعای یکی از افشاگران صنعت موبایل با نام Komiya در توییتر، تراشه‌ی A14 اپل قرار است ازلحاظ عملکرد CPU و GPU (پردازنده‌ی گرافیکی) به‌ترتیب ۴۰ و ۵۰ درصد بهتر از A13 ظاهر شود. اگر این شایعه رنگ حقیقت به‌خود بگیرد، قطعا فاصله‌ی بین پرچم‌دار جدید کوالکام با A14 بسیار زیاد خواهد شد. بدین‌ترتیب، کوالکام برای رسیدن به قدرت پردازشی ارائه‌شده‌ی تراشه‌های اپل، سال‌های بیشتری باید تلاش کند. ظاهرا A14 اپل برای دستیابی به قدرت پردازشی خود می‌تواند وظایف مختلف را با فرکانس ۳٫۱ گیگاهرتز پردازش کند که ۴۰۰ مگاهرتز بیشتر از فرکانس پردازشی A13 است. استفاده از لیتوگرافی پنج‌نانومتری شرکت صنایع نیمه‌هادی تایوان (TSMC) مزیت‌های متعدد دیگری هم برای A14 به‌همراه می‌آورد.

مهم‌ترین خبری که اپل در کنفرانس جهانی توسعه‌دهندگان موسوم‌ به WWDC اعلام کرد، این بود که تا پیش از پایان سال جاری میلادی، فرایند مهاجرت به پردازنده‌های اختصاصی مبتنی‌بر معماری آرم را آغاز می‌کند. براساس شایعه‌ها، تراشه‌ی اپل سیلیکون که مخصوص رایانه‌های سری مک است، بر‌پایه‌ی A14 توسعه داده می‌شود و نسخه‌ی ارتقایافته‌ی آن قدرت پردازشی بسیار بیشتری دارد.

برخی رسانه‌ها می‌گویند نخستین نسل از اپل سیلیکون به ۱۲ هسته شامل هشت هسته‌ی بزرگ و چهار هسته‌ی کوچک کم‌مصرف مجهز خواهد بود. در نظر داشته باشید کوالکام هم در دنیای رایانه‌های آرم، تراشه‌ی اختصاصی دارد. طبق گفته‌ی افشاگران، تراشه‌ی آرمِ اپل برای رایانه‌ها قرار است بسیار قوی‌تر از رقیب هم‌رده‌ی کوالکامی‌اش باشد. باید دید رقابت مستقیم بین اپل و کوالکام در دنیای تراشه‌ها به‌کجا می‌انجامد.


Take-Two: قیمت‌گذاری بازی‌های PS5 و Xbox Series X به صورت «بازی به بازی» اعلام خواهد شد

براساس اظهارات مدیر اجرایی شرکت Take-Two، نحوه‌ی قیمت‌گذاری بازی‌های نسل آینده این شرکت به‌صورت «بازی به بازی» انجام شده و افزایش قیمت‌ها «کاملاً متعادل» خواهد بود.



شرکت Take-Two Interactive Software امروز میزبان کنفرانس گزارش مالی دوره سه‌ماهه برای سرمایه‌گذاران و تحلیلگران صنعت بازی بود. در جریان این نشست، استراس زلنیک (Strauss Zelnick) مدیر اجرایی شرکت، به شماری از سؤالات خبرنگاران در خصوص برچسب قیمت ۷۰ دلاری بازی NBA 2K21 پاسخ داده که نکته‌ی جالبی را در خصوص نحوه قیمت‌گذاری بازی‌های نسل جدید مشخص می‌کند.

زلنیک اظهار داشته که سیاست قیمت گذاری بازی‌های نسل جدید به‌صورت «بازی به بازی» بوده و احتمالاً این افزایش قیمت شامل تمامی بازی‌های آینده این شرکت نخواهد بود:

«به‌طور قطع، قیمت بازی‌های نسل جدید را به‌صورت «بازی به بازی» اعلام خواهیم کرد. چیزی که کاملاً محرز شده، این است که قیمت بازی‌ها مدت زیادی بدون تغییر باقی مانده و سال‌ها است که هیچ افزایشی در آن دیده نشده است. این در شرایطی است که هزینه ساخت بازی‌ها در این مدت چندین برابر شده است.»

تصویر کوبی برایانت روی کاور بازی NBA 2K21

«اما نکته‌ی مهم‌تری که باید به آن توجه داشت، این است که ما عقیده داریم بازی‌های ما از بالاترین کیفیت موجود در بازار برخوردار بوده و مخاطبان بیش‌ازپیش با آن‌ها ارتباط برقرار می‌کنند. این بازی‌ها، از ارزش تجربه و تکرار بسیار بالایی برخوردار بوده می‌توانند ساعت‌ها بازیکن را به بهترین نحو سرگرم کنند. لذا به اعتقاد ما، نحوه قیمت گذاری این آثار، به خوبی بیانگر ارزش تجربه کاربری آن بوده و این موضوع به وضوح قابل مشاهده است.»

«ادامه‌ی روند ارائه‌ی بازی‌هایی با تجربه کاربری ارزشمند، وظیفه و استراتژی ما برای آینده بوده و همان هدفی است که همواره در پیش داشته‌ایم.»

Zelnick در ادامه صحبت‌های خود اظهار داشته که این افزایش قیمت نسبتاً جزئی و «بسیار معتدل» بوده است. ضمناً زلنیک نگرانی خاصی در خصوص احتمال آسیب رسیدن به حجم تقاضای بازی‌ها به‌دلیل افزایش قیمت ندارد:

«در خصوص افزایش قیمت‌ها نیز باید گفت که تفاوت‌ها بسیار جزئی و کاملاً معتدل است. حتماً در جریان هستید که با درنظرگرفتن ارزش دلاری این محصولات، قیمت‌ها طی ۱۵ سال گذشته عملاً کاهش یافته و علت اعمال این قیمت‌های جدید این است که ما عقیده داریم نه‌تنها کیفیت از آن پشتیبانی می‌کند، بلکه این همان عاملی است که چنین رشدی را می‌طلبد.»

تراشه ‌های 10 نانومتری اینتل تا نیمه دوم ۲۰۲۱ عرضه نخواهند شد

اینتل در بیانیه‌ای غیرمنتظره اعلام کرده تراشه‌های ۱۰ نانومتری‌اش تا نیمه‌ی دوم سال ۲۰۲۱ روانه‌ی بازار نخواهند شد. تیم آبی همچنین از تأخیر در عرضه‌ی پردازنده‌های هفت نانومتری تا اواخر ۲۰۲۲ خبر می‌دهد.



اینتل روز گذشته اطلاعیه‌ای مهم منتشر کرد که واکنش‌های متعددی را برانگیخت. اینتل در بیانیه‌ای رسمی اعلام کرد لیتوگرافی هفت نانومتری‌اش تا اواخر ۲۰۲۲ یا حتی اوایل ۲۰۲۳ به‌تأخیر افتاده است؛ این یعنی ۶ ماه دیرتر از وعده‌های اولیه. همین موضوع بدون شک به اعمال تأخیرهای بیشتر در عرضه‌ی محصولات دیگر هم منتهی خواهد شد. اینتل می‌گوید روند توسعه‌ی تراشه‌های هفت نانومتری، ۱۲ ماه از اهداف داخلی شرکت عقب افتاده و چالش‌هایی جدی ایجاد شده است.

با این‌حال تأخیر لیتوگرافی هفت نانومتری، تنها خبری نبود که اینتل روز گذشته اعلام کرد. بر اساس اعلام تیم آبی، نخستین پردازنده های مرکزی ۱۰ نانومتری اینتل برای پلتفرم دسکتاپ تا نیمه‌ی دوم سال ۲۰۲۱ روانه‌ی بازار نخواهند شد. AMD به‌عنوان جدی‌ترین رقیب اینتل در بازار پردازنده‌ها، ازلحاظ لیتوگرافی قطعاتش فرسنگ‌ها از اینتل جلو افتاده و محصولاتی با لیتوگرافی هفت نانومتری معرفی کرده است.

حضور پررنگ AMD در بازار تراشه‌های هفت نانومتری باعث ایجاد چالش‌هایی جدی برای اینتل شده و این چالش‌ها قطعا به‌مرور زمان جدی‌تر خواهند شد. هرچه زمان می‌گذرد، اینتل سهم بیشتری از بازار رایانه‌های شخصی را به AMD واگذار می‌کند. اطلاعیه‌ی جدید نشان می‌دهد فاصله‌ی زیادی تا عرضه‌ی پردازنده‌های ۱۰ نانومتری اینتل داریم؛ اتفاقی که در نهایت به‌ضرر شرکت تمام خواهد شد. 

تراشه‌های سری Alder Lake-S اینتل که طی چند وقت اخیر در اخبار حضور پیدا کردند، قرار است دارای نوعی معماری ترکیبی باشند که شباهتی بسیار زیاد به معماری big.LITTLE آرم دارد. در این نوع معماری، تراشه‌ی اینتل شامل مجموعه‌ای از هسته‌های بزرگ قدرتمند و هسته‌های کوچک کم‌مصرف خواهد بود. این موضوع نشان می‌دهد قرار نیست در خانواده‌ی Alder Lake-S شاهد معماری‌های سنتی تراشه باشیم.

جزئیات اولویت های اینتل در سال های پیش رو

با این‌که اینتل توانسته ازطریق تراشه‌های سری لیک‌فیلد که با فناوری تجمیع سه‌بعدی ساخته شده‌اند راه را اندکی همواره کند، اما نباید فراموش کنید که روی آوردن به معماری جدید در خانواده‌ی Alder Lake-S چالش‌هایی سخت در زمینه‌ی تولید و پشتیبانی نرم‌افزاری، پیش‌روی اینتل می‌گذارد. فعلا نمی‌دانیم که اینتل می‌خواهد برای تراشه‌های سری Alder Lake-S هم از فناوری تجمیع سه‌بعدی استفاده کند یا خیر. استفاده از تجمیع سه‌بعدی باعث ایجاد پیچیدگی‌های زیادی در لیتوگرافی می‌شود. 

تراشه‌های جدید اینتل با سوکت جدید LGA1700 عرضه خواهند شد و انتظار می‌رود که از مشخصه‌ی DDR5 پشتیبانی کنند. بر اساس اطلاعیه‌ی جدیدی که اینتل منتشر کرده، این تراشه‌های جدید را تا نیمه‌ی دوم سال آینده‌ی میلادی نخواهیم دید. پردازنده‌های موردانتظار ۱۴ نانومتری سری راکت لیک قرار است در آینده‌ای تقریبا نزدیک عرضه شوند تا شکاف زمانی باقی‌مانده را پر کنند. اینتل هنوز تاریخ عرضه‌ی تراشه‌های سری راک لیک را اعلام نکرده است.